28 January 2011

TUTORIAL: Macam mana nak buat "Post Blockquote"

Assalamualaikum~

Hye2, kali ni aku nak buat tutorial post blockquote pulak. Request by my friend Zierah. Oke, aku cube tolong kaw la yerk. Aku xbape reti sangat pon.Kalau kali ni kaw buat x jadi jugak x tawu la.. Mungkin ade problem dengan kaw punye code kot. Jom try lagi sekali yek.

  • Mula2 g kat Dashbord >Design >Edit HTML> tick Expand Widget Templets. Kalau takot silap kaw Download Full Template dulu..
  • Lepas tu, tekan Ctrl + f untuk cari code kat bawah ni..
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
  • Jumpe x code ni??? kalau x jumpe kaw cube delete margin:1em 20px; } kaw find .post blockquote { je.kot2 la yang before punye ade lagi kan..kaw kene delete dulu yang kaw dah penah paste. Kalau x jumpe jugak kaw cari code ni pulak.
]]></b:skin>
  • Dah?? Ok, sekarang kalau kaw jumpe code yang 1st tu kan, kaw copy code kat bawah ni lepastu GANTIKAN code yang korang jumpe tadi. Tapi kalau kaw jumpe code 2nd tu, kaw paste code ni kat ATAS code ]]></b:skin>
.post blockquote {
background: #FFF380;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}
Merah: yang ni code untuk colour background.Kaw boley tuka ikot warna yang kaw nak. HTML COLOUR.
Biru: Kalau kaw rajin nak edit2 border die..
Ungu : 1px - tu untuk tebal border kotak blockquote..
#000000 : warna border kotak blockquote

Boleh tukar : solid untuk garis lurus
                    dotted untuk garis titik-titik
                    dashed untuk garis putus-putus.

Kalau nak yang ade background dekat belakang pakai yang ni. 

.post blockquote {
background: url (URL Image) repeat;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}
Gantikan URL Image tu dengan URL Image yang kaw nak.Ok,yang ni yang biase punyer.. kaw nak edit2 ciket pon boleh.. Kalau yang macam aku punyer pakai yang ni.. 
.post blockquote {
margin: 1em 20px;
padding: 8px;
border: 1px dashed #555;
background:url(URL Image);
background-repeat:repeat;
color: #000000;
text-align: justify;
-moz-border-radius: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
  • Dah siap Save. Kaw try la pakai blockquote tu.. Kaw taip la ape3.. then kaw highlight kan yang perkataan yang mane kaw nak quote then tekan button quote. Pastu preview la...kalau jadi publixh post. Done!
Klik utk tumbesaran
P/s: Hah? jadi x??? kalau x jadi x tau la..hek3 (sila gunakan ctrl + c untuk copy code yek)


12 comments:

  1. pandai gak ko wat tutorial ek?
    mn blaja ?
    x leh la wei..
    pening da aku..

    ReplyDelete
  2. @era_zierah
    Haha,kne rajin explore la..ggeegege~
    xjadik gak kew??

    ReplyDelete
  3. xjd..aku gune kod yg no 2...
    x taw la nape...
    tnsion je...
    =.='

    ReplyDelete
  4. @era_zierah
    Kaw kne save dulu.. Nanti kaw nak post something kaw preview bwu nampak~~

    ReplyDelete
  5. tumpang tanye..
    blockquote nie untuk aper rk????

    ReplyDelete
  6. @Muhammad Faris bin Yahya
    Blokquote = Kotak bubble2 wane pink kat atas tu~~

    ReplyDelete
  7. mnarikk nih.. thnx!

    slalu nampak org buat..
    hehe.. agak2 template Along nnt boleh buat ke tak.. kite tengok jela nnt.. =)

    ReplyDelete
  8. @Along Usop
    Eheheh, try la buat.. Dulu pon dyla dah fedup buat bende alah ni..Tapi cuba jugak sampi la jadi.hihi~

    Gud luck la ye~

    ReplyDelete
  9. salam, singgah jap..dyla wak la byk lg..tutorial nak tkar cursor cm yg dyla wak kew..hehe..

    tag u..:)
    http://www.youtube.com/watch?v=6DR1f-TJBgc&feature=player_embedded

    ReplyDelete
  10. @Norju's

    Errkk..ok3 nt ade mase dyla bt tuto okeyhh..hehe

    ReplyDelete